Wykonanie
Puszyste i delikatne rogaliki
śniadaniowe. Z
ciastem łatwo się pracuje. Musiałam dodać tylko trochę
mąki, bo za bardzo się kleiło.
Rogale wyszły ogromne i bardzo mięciutkie. Zjedliśmy je na słodko, z
masłem orzechowym i
dżemem.Składniki
masło, 2 łyżki
mąka pszenna, 2,5 szklanki
drożdże instant, 1 łyżeczka
cukier, 2 łyżeczki
sól, 1,5 łyżeczkiletnia
woda, 1 szklankaDodatkowo:
jajko + 1 łyżka
mleka do smarowania
sezam lub
mak do posypaniaSposób przygotowania
Masło roztopić. Wymieszać
mąkę,
drożdże cukier i
sól. Dodać
wodę i roztopione
masło. Zagniatać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść. Uformować kulę i rozwałkować w koło o grubości 2 cm. Podzielić na 6 trójkątów. Każdy lekko rozbić palcami i zwinąć zaczynając od dłuższego
boku, końce wsunąć do środka. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i poczekać ok. 30 minut, aby urosły. Posmarować jakiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać
sezamem lub
makiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.
discount generic viagra