Wykonanie
Jest mięciutka, puszysta i pięknie okrągła – czyli właśnie taka, jaka powinna być idealna
bułka. Dodatek
mąki pełnoziarnistej sprawia dodatkowo, że są zdrowsze i bardziej sycące. Dzięi temu jest szansa, że zjemy ich mniej niż powinniśmy 🙂
Składniki:(Z podanego przepisu wychodzi ok. 8
bułek)300 g.
mąki pszennej zwykłej300 g.
mąki pszennej graham – typ 1850250 ml. ciepłej
wody4 łyżki ciepłego
mleka25 g. świeżych
drożdży lub 7 g.
drożdży instant1 łyżka
cukru1
jajko35 g. miękkiego
masła (ok. 3 i 1/2 łyżki)1 i 1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:ziarna
maku do posypania (może też być
sezam)odrobina
jajka do posmarowania
Etapy przygotowania:1.
Mleko mieszamy razem z
wodą, następnie dodajemy
cukier i
drożdże. Całość odstawiamy na kilka minut.2. Łączymy ze sobą obie
mąki i
sól. W następnej kolejności dodajemy
masło i rozdrabniamy palcami, aż wszystko dobrze się ze sobą połączy. Na koniec wlewamy mieszankę z
drożdżami i wbijamy
jajko (możemy z niego uprzednio trochę odebrać do posmarowania wierzchu
bułek). Ciasto mieszamy łyżką do połączenia składników.3. Tak przygotowane ciasto wykładamy na obficie posypaną
mąką stolnicę i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie ealstyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1-2 h.4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formułujemy zgrabną kulke i układamy je na blaszce do pieczenia, wysmarowanej uprzednio
masłem lub
olejem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 – 30 minut.5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Bułeczki smarujemy
jajkiem i posypujemy
makiem. Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Smacznego !!