ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste bułki z makiem

Pełnoziarniste bułki z makiem

nazwa

Wykonanie

Jest mięciutka, puszysta i pięknie okrągła – czyli właśnie taka, jaka powinna być idealna bułka. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia dodatkowo, że są zdrowsze i bardziej sycące. Dzięi temu jest szansa, że zjemy ich mniej niż powinniśmy 🙂
Składniki:
(Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 bułek)
300 g. mąki pszennej zwykłej
300 g. mąki pszennej graham – typ 1850
250 ml. ciepłej wody
4 łyżki ciepłego mleka
25 g. świeżych drożdży lub 7 g. drożdży instant
1 łyżka cukru
1 jajko
35 g. miękkiego masła (ok. 3 i 1/2 łyżki)
1 i 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
ziarna maku do posypania (może też być sezam)
odrobina jajka do posmarowania
Etapy przygotowania:
1. Mleko mieszamy razem z wodą, następnie dodajemy cukier i drożdże. Całość odstawiamy na kilka minut.
2. Łączymy ze sobą obie mąki i sól. W następnej kolejności dodajemy masło i rozdrabniamy palcami, aż wszystko dobrze się ze sobą połączy. Na koniec wlewamy mieszankę z drożdżami i wbijamy jajko (możemy z niego uprzednio trochę odebrać do posmarowania wierzchu bułek). Ciasto mieszamy łyżką do połączenia składników.
3. Tak przygotowane ciasto wykładamy na obficie posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie ealstyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1-2 h.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formułujemy zgrabną kulke i układamy je na blaszce do pieczenia, wysmarowanej uprzednio masłem lub olejem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 – 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/pelnoziarniste-bulki-z-makiem