Wykonanie
Na leniwą niedzielę szarlotka będzie jak znalazł. Pyszna, wilgotna i kwaskowata od
jabłek. Jeszcze tylko
kawa i chillout. Nie
mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras.*Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z
maślanką.Składniki3
jajka0,5 szkl
cukru2,5 szkl
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl
maślanki straciatella0,5 szkl
oleju2-3
jabłkacukier pudercynamonSposób przygotowaniaKrok 1
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ponacinać w równe plasterki, ale nie do końca. Odłożyć na bok.Krok 2
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
olej,
maślankę i wymieszać. Dodać
mąkę, proszek i ucierać na najmniejszej mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie
jabłka i posypać
cynamonem do smaku.Krok 3Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto
cukrem pudrem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisySzarlotka z
serkiemJabłecznik “od serca”Rolada
jabłkowaDżem jabłkowy w dwóch wydaniachJabłecznik z
żurawiną