Wykonanie
Były kluski śląskie , musi być i
czerwona kapusta . To doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy kolor i cudowny aromat . Pasuje doskonale do każdej pieczeni , oczywiste że do zrazów i rolad śląskich. Bardzo prosta w przygotowaniu . No cóż wszystko pięknie , tylko moi chłopcy jakoś się do niej przekonać nie chcą ..cóż może z czasem , są smaki do których trzeba dorosnąć i takie z których warto wyrosnąć 😉
Składniki :1 mała główka
czerwonej kapusty lub 1/2 dużej1
jabłko1/2
cytryny1 łyżka
cukru – czubata
sól ,
pieprz do smaku1/2 szklanki
wody2 łyżki
masłaKapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy
masło , podgrzewamy , aż się roztopi i na gorące wrzucamy
kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy
jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki
cytryny , dodajemy
cukier ,
sól ,
pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki
wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami
kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz tylko kluski śląskie i rolada , no i można siadać do stołu 😉 Smacznego .