Wykonanie
Dawno, dawno temu, moja siostra specjalizowała się w tym daniu i nazywała je – niezbyt apetycznie, przyznaję – „glisty w błocie”. I mimo, że wydawałoby się, że tak nazwana potrawa nie zyska wielbicieli, zawsze z niecierpliwością czekałam na moment, kiedy skończy pichcenie. Po latach sama zdecydowałam się przyrządzić tą klasyczną, włoską potrawę i z przyjemnością wróciłam do zapomnianych smaków. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować (nieznacznie zmodyfikowany).
Składniki2 plasterki
wędzonego boczku2
cebule2 ząbki
czosnku2
marchewkiOliwa3 łyżeczki
suszonego oregano500g
mielonego mięsa wołowego2 x 400g puszki krojonych
pomidorówSól,
pieprzPęczek
bazylii400g suszonego
makaronu spaghetti100g
parmezanuPrzygotowaniePokrój drobno
boczek i obrane warzywa –
cebulę,
czosnek i
marchewki.Postaw duży garnek o grubym dnie na średnim ogniu, wlej odrobinę
oliwy, dodaj
boczek i
oregano i mieszając smaż, aż nabierze złocistego odcienia.Na patelnię wrzuć warzywa i smaż około 7 minut, mieszając od czasu do czasu.Dodaj
mięso i
pomidory. Napełnij obie puszki po pomidorach
wodą i wlej ją do garnka.Dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj.Posiekaj
bazylię i wrzuć do garnka.Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem około godziny, mieszając co jakiś czas, aby sos nie przywarł.Ugotuj
makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.Zetrzyj
parmezan na tarce o małych oczkach.Zdejmij garnek z ognia, dodaj do sosu połowę
parmezanu, wymieszaj.Odcedź
makaron, zachowując 1/2 kubka
wody z gotowania.Przełóż
makaron z powrotem do garnka, dodaj sos i zachowaną z gotowania
wodę. Wymieszaj.Podawaj
makaron posypany resztą startego
parmezanu.Smacznego!Zobacz także:Spaghetti z
sosem pomidorowym i
zielonym groszkiemRazowe spaghetti z
suszonymi pomidoramiKurki z
makaronem