ßßß Cookit - przepis na Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

nazwa

Wykonanie

Dawno, dawno temu, moja siostra specjalizowała się w tym daniu i nazywała je – niezbyt apetycznie, przyznaję – „glisty w błocie”. I mimo, że wydawałoby się, że tak nazwana potrawa nie zyska wielbicieli, zawsze z niecierpliwością czekałam na moment, kiedy skończy pichcenie. Po latach sama zdecydowałam się przyrządzić tą klasyczną, włoską potrawę i z przyjemnością wróciłam do zapomnianych smaków. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować (nieznacznie zmodyfikowany).
Składniki
2 plasterki wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
Oliwa
3 łyżeczki suszonego oregano
500g mielonego mięsa wołowego
2 x 400g puszki krojonych pomidorów
Sól, pieprz
Pęczek bazylii
400g suszonego makaronu spaghetti
100g parmezanu
Przygotowanie
Pokrój drobno boczek i obrane warzywa – cebulę, czosnek i marchewki.
Postaw duży garnek o grubym dnie na średnim ogniu, wlej odrobinę oliwy, dodaj boczek i oregano i mieszając smaż, aż nabierze złocistego odcienia.
Na patelnię wrzuć warzywa i smaż około 7 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj mięso i pomidory. Napełnij obie puszki po pomidorach wodą i wlej ją do garnka.
Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Posiekaj bazylię i wrzuć do garnka.
Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem około godziny, mieszając co jakiś czas, aby sos nie przywarł.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Zetrzyj parmezan na tarce o małych oczkach.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj do sosu połowę parmezanu, wymieszaj.
Odcedź makaron, zachowując 1/2 kubka wody z gotowania.
Przełóż makaron z powrotem do garnka, dodaj sos i zachowaną z gotowania wodę. Wymieszaj.
Podawaj makaron posypany resztą startego parmezanu.
Smacznego!
Zobacz także:
Spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem
Razowe spaghetti z suszonymi pomidorami
Kurki z makaronem
Źródło:http://mammadeli.com/2013/09/23/spaghetti-bolognese