Wykonanie
Pyszna, zdrowa chińszczyzna bez glutaminianu
sodu i konserwantów.
Kurczak ma fantastyczny słodko-kwaśny smak, a przygotowuje się go w kwadrans. Przepis z książki Córeczka tatusia Gwyneth Paltrow – więc dzisiaj gotowanie w gwiazdorskim stylu! Jeśli nie masz woka – możesz użyć dużej patelni z grubym dnem.
Składniki (4 porcje)4
filety z kurczaka2 łyżki
mąki kukurydzianej
Sól,
pieprz2 łyżki
oleju rzepakowego3 ząbki
czosnkuKawałek
imbiru wielkości kciukaPęczek
dymki (
cebulka i
szczypiorek)Szczypta
płatków chilli120ml
octu ryżowego110g
cukru trzcinowego2 łyżki
sosu sojowegoPęczek
kolendryPrzygotowaniePokrój
kurczaka na niewielkie kawałki.Posiekaj
dymkę i
kolendrę,
imbir obierz i zetrzyj na tarce.Pokrojonego
kurczaka obtocz w
mące kukurydzianej z dużą szczyptą
soli i
pieprzu.W woku rozgrzej
olej, wrzuć przeciśnięty przez praskę
czosnek,
imbir,
dymkę i
płatki chilli.Smaż wszystko minutę, cały czas mieszając.Dodaj
kurczaka, smaż 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Wlej
ocet winny, wsyp
cukier i
pieprz.Zwiększ ogień do dużego i smaż 3 minuty – aż
cukier się skarmelizuje, a
ocet złagodnieje.Dodaj
sos sojowy i duś wszystko przez 30 sekund.Gotowe!Podawaj
kurczaka z gotowanym
ryżem, posypanego listkami
kolendry.Zobacz także:
Indyk z warzywami po chińsku
Wieprzowina słodko-kwaśna
Kurczak w
cukinii