ßßß Cookit - przepis na Kurczak z woka

Kurczak z woka

nazwa

Wykonanie

Pyszna, zdrowa chińszczyzna bez glutaminianu sodu i konserwantów. Kurczak ma fantastyczny słodko-kwaśny smak, a przygotowuje się go w kwadrans. Przepis z książki Córeczka tatusia Gwyneth Paltrow – więc dzisiaj gotowanie w gwiazdorskim stylu! Jeśli nie masz woka – możesz użyć dużej patelni z grubym dnem.
Składniki (4 porcje)
4 filety z kurczaka
2 łyżki mąki kukurydzianej
Sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
Kawałek imbiru wielkości kciuka
Pęczek dymki (cebulka i szczypiorek)
Szczypta płatków chilli
120ml octu ryżowego
110g cukru trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
Pęczek kolendry
Przygotowanie
Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki.
Posiekaj dymkę i kolendrę, imbir obierz i zetrzyj na tarce.
Pokrojonego kurczaka obtocz w mące kukurydzianej z dużą szczyptą soli i pieprzu.
W woku rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, dymkę i płatki chilli.
Smaż wszystko minutę, cały czas mieszając.
Dodaj kurczaka, smaż 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlej ocet winny, wsyp cukier i pieprz.
Zwiększ ogień do dużego i smaż 3 minuty – aż cukier się skarmelizuje, a ocet złagodnieje.
Dodaj sos sojowy i duś wszystko przez 30 sekund.
Gotowe!
Podawaj kurczaka z gotowanym ryżem, posypanego listkami kolendry.
Zobacz także:
Indyk z warzywami po chińsku
Wieprzowina słodko-kwaśna
Kurczak w cukinii
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/17/kurczak-z-woka