ßßß

Składniki1kg wiśni250g twarogu (ja użyłam tym razem zmielonego sernikowego, ale może być zwykły)3 jajka150ml kwaśnej śmietany150g kaszy manny100g cukru80g masłaCytrynaSos czekoladowy1/4 torebki budyniu czekoladowego bez cukruSzklanka mlekaPrzygotowanieWydryluj wiśnie.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Oddziel żółtka od białek, białka ubij na pianę.Masło utrzyj na puszystą masę, dodaj żółtka, cukier i skórkę otartą z cytryny i ucieraj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Masę wymieszaj z twarogiem, śmietaną i kaszką manną.Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.Połowę masy przełóż do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, rozłóż 2/3 wiśni, przykryj resztą masy, ułóż na wierzchu pozostałe owoce.Piecz 50 minut.Przygotuj sos:Proszek budyniowy wymieszaj z 3 łyżkami zimnego mleka.Resztę mleka zagotuj, dodaj mieszankę budyniową, wymieszaj, ponownie zagotuj.Sos powinien być rzadkim budyniem. Deser smakuje znakomicie na gorąco i na zimno, jednak sos powinien być gorący. Ponieważ to gotowane mleko z budyniem, na zimnym robi się kożuch. Brrrr…Zobacz także:Cytrynowe serniczki z malinamiOwoce z kruszonkąSernik domowy