ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, nie jest to typowe letnie danie. Jest tuczące, sycące, z wielką ilością ciągnącego się sera. Czyli dokładnie to, na co miałam dziś ochotę. Przepis z książki Każdy może gotować. Jeśli wolisz, możesz darować sobie zapiekanie makaronu i podać po prostu makaron z sosem.
Składniki (4 porcje)
1/2 kalafiora
200g sera cheddar
100g sera parmezan
Pęczek natki
400g suchego makaronu
200g kwaśnej śmietany
Sól
Przygotowanie
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku.
Obierz kalafiora z zewnętrznych liści i podziel na różyczki.
Zetrzyj sery do niewielkiego garnuszka.
Posiekaj natkę.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Wrzuć makaron i kalafiora i gotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na garnku umieść garnuszek z serami, dodaj do nich śmietanę.
Mieszaj od czasu do czasu, aż powstanie gęsta masa.
Do roztopionych serów dodaj natkę oraz szczyptę soli i pieprzu.
Ostrożnie zdejmij garnuszek z serami i odstaw na bok.
Odcedź makaron, zostawiając pół kubka ugotowanej wody.
Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego, dodaj rostopione sery i wodę z gotowania, wymieszaj.
Włóż makaron do piekarnika i zapiekaj, aż zacznie się rumienić (10-15 minut).
Smacznego!
Zobacz także:
Makaron z cukinią
Wiosenno-letnia zapiekanka z młodymi warzywami
Warzywa w sosie mild curry
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/09/zapiekanka-makaronowa-z-kalafiorem-2