ßßß Cookit - przepis na Amerykański stek panierowany. Chicken Fried Steak.

Amerykański stek panierowany. Chicken Fried Steak.

nazwa

Wykonanie

Stek panierowany, czyli Chicken Fried Steak jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni południowych Stanów Zjednoczonych. Najstarszy przepis na to danie możemy znaleźć w książce The Virginia Housewife z 1838 roku. Historia powstania potrawy nie jest znana, przypuszcza się jednak, dopatrując się tu pewnego podobieństwa do sznycla wiedeńskiego, że Amerykanie zawdzięczają ją imigrantom z Austrii i Niemiec, choc oba te dania mimo wszystko znacząco się różnią. Obecna angielska nazwa "Chicken Fried Steak" oznacza stek smażony a la kurczak, czyli prawdopodobnie smażone panierowane sznycle z kurczaka musiały istnieć jeszcze wcześniej. Jak by nie było, potrawa błyskawicznie zyskała ogromną popularność i nie utraciła jej do dziś, ponieważ jest łatwa, szybka w przygotowaniu i ogromnie smaczna. Przepis na podstawie Grand-babyCakes i ThePioneerWoman .
4 tzw. wołowe "steki minutowe" bądż steki z udźca wołowego
2 jajka + 1/3 szklanki mleka lub maślanki
panierka:
2/3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
sos:
1 cebula - obrana, posiekana w bardzo drobną kostkę
2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka lub śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1/2 szklanki bulionu (najlepiej wołowego, lecz może być warzywny)
1 łyżka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki tymianku
sól i świeżo mielony czarny pieprz (sporo pieprzu) - do smaku
olej do smażenia
1. Steki minutowe są to bardzo cieniutkie steki wołowe, zazwyczaj już zmiękczone poprzez charakterystyczne lekkie nacięcie mięsa w kratkę. Jeśli chcemy, możemy je dodatkowo leciutko rozbić tłuczkiem. Jeśli nie uda się nam kupić steków minutowych, równie dobre będą steki np. z udźca (lub inne cieniutkie steki). Rozbijamy je tłuczkiem (strona z wypustkami - nadanie mięsu nierównej struktury ma tu swój cel i sens), aż osiągną grubość ok. 1/2 cm.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem bądź maslanką. Składniki panierki mieszamy.
Rozbite steki panierujemy kolejno w mące, jajku i ponownie w mące, dociskając panierkę dłonią. Następnie ząbkami widelca robimy po jednej stronie stekow kilka zygzaków, dociskając je do powierzchni, by zyskała lekkie wgłębienia.
2. Steki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Sama nazwa, "steki minutowe" już wskazuje, że smażymy je króciutko.
3. Z patelni zlewamy nadmiar oleju, pozostawiająć ok. 2-3 łyżki. Podsmażamy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, aż będzie szklista. Dodajemy mąkę i smażymy, miesząjac, aż mąka będzie złoto-brązowa. Wówczas wlewamy bulion, mleko, sos i wsypujemy tymianek. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy intensywnie do smaku świezo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
Steki podajemy z puree ziemniaczanym, polane sosem. Do tego pasuje surówka/sałatka o wyrazistym smaku. Na zdjęciu widać Salatkę z zielonych ogorków w occie - Gurkansalat .
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/11/Amerykanski-stek-panierowany-Chicken-Fried-Steak.html