Wykonanie
Jeśli macie nieodpartą ochotę na orientalne smaki do tego niewiele czasu, polecam ten przepis, czyli
filety z kurczaka w aromatycznych przyprawach, podane na chlebkach
pita, z
czosnkowym jogurtem i chrupiącymi warzywami. Przepis na podst. Epicurious .
2
filety z piersi kurczakamarynata:4 łyżki
oliwy z oliwek1 przeciśnięty ząbek
czosnku2 łyżki siekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)
ostra papryka chili w płatkach - do smaku, np. 1/3 łyżeczki
sól do smaku, np. 1/2 łyżeczki2-4
chlebki typu
pita1
czerwona cebula - obrana, pokrojona w
pióra1 mały
ogórek - pokrojony w pół plastry1 duży
pomidor - pokrojony w kawałkimieszanka
salat1 opakowanie
jogurtu typu greckiego/bałkańskiego1-2 ząbki
czosnku - obrane, przeciśnięte
oliwa z oliwek do smażenia1. Składniki marynaty mieszamy. Pokrojone w niedużą kostkę
filety kurczaka marynujemy ok. 15-20 minut.2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, krojąc je w kawałki, oraz mieszamy
jogurt grecki z
czosnkiem.
Chlebki typu
pita odgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja najpierw polewam lekko chlebek z obu stron
wodą - pod kranem- po czym odgrzewam w tosterze, dzięki
czemu nie obsycha).Na talerzach układamy trochę
jogurtu, po czym kładziemy
pitę, którą też smarujemy
jogurtem - wówczas
pita ma
jogurt z obu stron i ma czas zrobić się miękka.3.
Mięso smażymy, mieszając, na niewielkiej ilości
oliwy, aż będzie złote. Na chlebkach
pita układamy mix
salat oraz warzywa, na wierzchu układamy kawałki
kurczaka.Możemy dodatkowo podać ostry sos
chili. (Danie jemy nożem i widelcem, oczywiście)