ßßß Cookit - przepis na Kurczak marokański na chlebkach pita

Kurczak marokański na chlebkach pita

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie nieodpartą ochotę na orientalne smaki do tego niewiele czasu, polecam ten przepis, czyli filety z kurczaka w aromatycznych przyprawach, podane na chlebkach pita, z czosnkowym jogurtem i chrupiącymi warzywami. Przepis na podst. Epicurious .
2 filety z piersi kurczaka
marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 przeciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
ostra papryka chili w płatkach - do smaku, np. 1/3 łyżeczki
sól do smaku, np. 1/2 łyżeczki
2-4 chlebki typu pita
1 czerwona cebula - obrana, pokrojona w pióra
1 mały ogórek - pokrojony w pół plastry
1 duży pomidor - pokrojony w kawałki
mieszanka salat
1 opakowanie jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
1-2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte
oliwa z oliwek do smażenia
1. Składniki marynaty mieszamy. Pokrojone w niedużą kostkę filety kurczaka marynujemy ok. 15-20 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, krojąc je w kawałki, oraz mieszamy jogurt grecki z czosnkiem. Chlebki typu pita odgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja najpierw polewam lekko chlebek z obu stron wodą - pod kranem- po czym odgrzewam w tosterze, dzięki czemu nie obsycha).
Na talerzach układamy trochę jogurtu, po czym kładziemy pitę, którą też smarujemy jogurtem - wówczas pita ma jogurt z obu stron i ma czas zrobić się miękka.
3. Mięso smażymy, mieszając, na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie złote. Na chlebkach pita układamy mix salat oraz warzywa, na wierzchu układamy kawałki kurczaka.
Możemy dodatkowo podać ostry sos chili. (Danie jemy nożem i widelcem, oczywiście)
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Kurczak-marokanski-na-chlebkach-pita.html