Wykonanie
Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać
paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych
mięsem tortilli, zapieczonych z sosem. W tym przepisie idziemy na skróty - pomijamy zawijanie, tworząc smaczna zapiekankę warstwową. Przepis na podstawie Jo Cooks.
ok. 1 szklanki sosu do enchiladas1
pierś kurczaka + 2 łyżki
oleju + 1 łyżeczka wędzonej
papryki + szczypta
soli1 puszka
czerwonej fasoli1
cebula2-3 tortilleok. 1 szklanka
startego sera żółtego, np.
cheddarolej do smażenia
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Marynujemy w podanej wyżej marynacie przez 15 minut, po czym smażymy na niewielkiej ilości
oleju, aż
mięso będzie złote.Tortille kroimy w paski,
cebulę obieramy i kroimy w
pióra,
fasolę odcedzamy z zalewy.Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwowo: tortillę,
mięso,
fasolę,
cebulę, sos,
ser, tortillę,
mięso,
fasolę, sos, tortillę,
ser.Ostatnia warstwą jest zawsze
ser. Górne kawałki tortilli dobrze jest powtykać pod kątem - jeśli będą wystawały
spod sera, ładnie się przyrumienią i będą chrupiące.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 30 minut, aż
ser się rozpuści a całość będzie ładnie bulgotać :). Można posypać dekoracyjnie
natką pietruszki.