ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kurczakiem a la enchiladas

Zapiekanka z kurczakiem a la enchiladas

nazwa

Wykonanie

Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych mięsem tortilli, zapieczonych z sosem. W tym przepisie idziemy na skróty - pomijamy zawijanie, tworząc smaczna zapiekankę warstwową. Przepis na podstawie Jo Cooks.
ok. 1 szklanki sosu do enchiladas
1 pierś kurczaka + 2 łyżki oleju + 1 łyżeczka wędzonej papryki + szczypta soli
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
2-3 tortille
ok. 1 szklanka startego sera żółtego, np. cheddar
olej do smażenia
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Marynujemy w podanej wyżej marynacie przez 15 minut, po czym smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż mięso będzie złote.
Tortille kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w pióra, fasolę odcedzamy z zalewy.
Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwowo: tortillę, mięso, fasolę, cebulę, sos, ser, tortillę, mięso, fasolę, sos, tortillę, ser.
Ostatnia warstwą jest zawsze ser. Górne kawałki tortilli dobrze jest powtykać pod kątem - jeśli będą wystawały spod sera, ładnie się przyrumienią i będą chrupiące.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 30 minut, aż ser się rozpuści a całość będzie ładnie bulgotać :). Można posypać dekoracyjnie natką pietruszki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/02/Zapiekanka-z-kurczakiem-a-la-enchiladas.html