ßßß Cookit - przepis na Cevapcici II

Cevapcici II

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam drugi, trochę inny przepis na Cevpacici, który aktualnie jest naszym ulubionym. Ta znana potrawa kuchni bałkańskiej świetnie sprawdza się podana zarówno w chlebku typu pita, jak i sama, z frytkami. Kształty można formować dowolnie: albo w klasyczne kiełbaski, albo w kulki. Kulki są idealne na wszelkiego rodzaju przyjęciach ogrodowych, gdy podamy do nich różne sosy.
1/2 kg mielonego mięsa - wołowego
1 bardzo drobno posiekana cebula
2-3 przeciśnięte ząbki czosnku
3 łyżeczki słodkiej papryki
2-3 łyżeczki kuminu (nie mylić z kminkiem. Chodzi o kmin rzymski)
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli - ostrożnie, do smaku, jednak mięso powinno być dość słone i pikantne
Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, sodą, bardzo drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, odstawić na 15 minut.
Formować podłużne kiełbaski, smażyć do zrumienienia z obu stron. Można użyć patelni grillowej, grillu lub ew. patelni teflonowej. Świetnie sprawdza się również toster -opiekacz z wkładkami grillującymi.
Cevapcici na zdjęciu zostały podane w gorącym chlebku pita z jogurtem naturalnym, ajvarem, sałata lodową, pomidorem, papryką i cebulą.
Przepis na podstawie bloga Hudin.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/04/Cevapcici-II.html