Wykonanie
Cóż, pogoda ostatnio wcale nie przypomina czerwca, ciągle pada deszcz... Jedyny sposób, to samemu zorganizować sobie lato - na przykład za pomocą letniego deseru, odpowiedniego zarówno na ciepłe jaki i na chłodniejsze dni. :)
gęsty
jogurt naturalny (można ew. dosłodzić do smaku
miodem)
truskawki ( lub inne
owoce)
płatki owsianecukiermasłoPrzygotować chrupiące
płatki : na patelni rozpuścić łyżkę
masła – czyli ok. 1 cm odkrojony z kostki. Wsypać 4 łyżki
płatków owsianych i pełną łyżkę
cukru. Smażyć, mieszając cały czas, aż będą złote. Nie dopuścić, by zrobiły się brązowe.Przesypać do miseczki – uwaga – bardzo gorące! I tak pyszne, że można je jeść same :)Do pucharków nakładać warstwę
jogurtu, na to pokrojone w kawałki
truskawki, posypać chrupiącymi
płatkami. Na to położyć jeszcze jedną warstwę
jogurtu i znowu posypać
płatkami.( Pomysł na karmelizowane
płatki pochodzi od Seniorki. )