Wykonanie
O tej
porze roku pierogi oczywiście z
truskawkami. Przepis na ciasto widziałam gdzieś w internecie. Było to ciasto na
jogurcie. U mnie tym razem na
maślance, gdyż tylko
maślanka była akurat w lodówce. Ciasto jest plastyczne, łatwe do klejenia.
Ciasto:około 300 ml
jogurtu naturalnego lub
maślankiokoło 800 g
mąkiDodatkowo:
truskawki lub inne
owocemasłocukierZ
mąki i
jogurtu zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać
mąki lub dodać więcej
jogurtu. Można rozwałkować cienko ciasto i wykrawać szklanką. Ja, w przypadku
truskawek, które czasem trudno jest "upchnąć" w pierogu, robię trochę inaczej. Formuję z ciasta wałki jak na kopytka, kroję na grubsze plastry, a następnie pojedynczo wałkuję formując lekko owalne placuszki. Łatwo je nadziewać
truskawkami i sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Od momentu, gdy
woda powtórnie zawrze gotować około 10 minut. Odcedzić. Polać roztopionym
masłem, posypać
cukrem.