ßßß Cookit - przepis na Pierogi truskawkowe na maślance

Pierogi truskawkowe na maślance

nazwa

Wykonanie

O tej porze roku pierogi oczywiście z truskawkami. Przepis na ciasto widziałam gdzieś w internecie. Było to ciasto na jogurcie. U mnie tym razem na maślance, gdyż tylko maślanka była akurat w lodówce. Ciasto jest plastyczne, łatwe do klejenia.
Ciasto:
około 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
około 800 g mąki
Dodatkowo:
truskawki lub inne owoce
masło
cukier
Z mąki i jogurtu zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dodać więcej jogurtu. Można rozwałkować cienko ciasto i wykrawać szklanką. Ja, w przypadku truskawek, które czasem trudno jest "upchnąć" w pierogu, robię trochę inaczej. Formuję z ciasta wałki jak na kopytka, kroję na grubsze plastry, a następnie pojedynczo wałkuję formując lekko owalne placuszki. Łatwo je nadziewać truskawkami i sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Od momentu, gdy woda powtórnie zawrze gotować około 10 minut. Odcedzić. Polać roztopionym masłem, posypać cukrem.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2015/07/pierogi-truskawkowe-na-maslance.html