Wykonanie
Za kilka dni listopad. Jesień zadomowiła się u nas na dobre. Dni są coraz krótsze. Coraz szybciej nadchodzi zmrok. Gdy wracamy z pracy chętnie zajadamy pożywne, ciepłe zupy i gulasze. Dlatego dziś mam dla Was przepis na rozgrzewające i pyszne leczo z
cukinią. Jest to spolszczona, moja wersja klasycznego węgierskiego leczo.
Czerwona papryka,
cukinia,
pieczarki,
pomidory i podsmażona domowa,
biała kiełbaska od rodziców. Aromatyczne, bogate w warzywa, a jednocześnie swojskie. I do tego zdrowe.Czytaj dalej Leczo z
cukinią →
Uwielbiam
wątróbkę !!! Choć pewnie większości z Was
wątróbka nie kojarzy się zbyt dobrze. W moim rodzinnym domu tylko Ja z Tatą jadaliśmy
wątróbkę. Reszta rodzinki miała na nią „długie zęby”. A warto się do
wątróbki przekonać. Po pierwsze jest pyszna, a po drugie to znakomite źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B oraz wysokojakościowego
białka. Jest polecana w szczególności aktywnym fizycznie kobietom.Czytaj dalej
Wątróbka z
cebulką →
Dziś mam dla Was przepis na coś tradycyjnego, a mianowicie kopytka. W moich rodzinnych stronach (wielkopolska) mówimy na nie szagówki. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną
cebulką, skwarkami, stopionym
masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Doskonale smakują także następnego dnia odsmażane na masełku.Czytaj dalej Kopytka z
boczkiem →
Dziś mam dla Was przepis na pierogi z
mięsem drobiowym. Jest to idealny poniedziałkowy obiad z
mięsa i warzyw z niedzielnego rosołu. Dzięki współpracy z
marką Russell Hobbs testuję dla Was najnowszy Bender ręczny 6 w 1 z kolekcji Aura . Z jego pomocą można zrobić niemal wszystko – od podstawowego mieszania, przez sosy, po bardzo złożone przepisy.Czytaj dalej Pierogi z
mięsem drobiowym z
marką Russell Hobbs →
Kurczaka w sosie
porzeczkowym zrobiłam już jakiś czas temu, jednak dopiero dziś pokazuje Wam go na blogu. Jakoś ostatnio nie mam weny na tworzenie wpisów. Okres wakacyjny rozleniwiawychodzi na to, że teza mówiąca, iż czym masz więcej czasu tym mniej zrobisz jest prawdziwaCzytaj dalej
Piersi kurczaka w sosie z
czerwonej porzeczki →
Ostatnio zaniedbałam trochę bloga i jest mi smutno z tego powodu. Przed urlopem masę czasu pochłaniały mi przygotowania do wyjazdu, zaś od kiedy wróciłam z wakacji nie
mogę się jakoś zebrać do pisania. Chyba taki urok letnich dni, że zamiast siedzieć przed komputerem wolę po pracy pójść na spacer, pobiegać lub robić cokolwiek byleby nie stać przy garach. Obiecuję się jednak poprawić. Dziś mam dla Was przepis na
ogórki kiszone mojej mamy. Kiszenie
ogórków jest banalnie proste, wystarczy słoik,
koper,
sól i gruntowe
ogórków-polecam. Poza tym fajnie
mieć własne
przetwory na zimowe dni.Czytaj dalej
Ogórki kiszone →
Tortilla to szybki i prosty sposób na smaczny obiad. Przygotowuję go zawszę gdy nie chce mi się gotować czegoś wymyślnego, albo gdy mam mało czasu. Przygotowania tortilli nauczyłam się podczas studiów gdy dorywczo pracowałam w meksykańskiej restauracji. W menu mieliśmy ponad 10 rodzajów tortilli- z warzywami,
serem,
szpinakiem,
mięsem. Do wyboru do koloru. Teraz sama wymyślam składniki do moich tortilli, czasami wrzucam do nich to co mam pod ręką, a czasami komponuję dokładnie przemyślane kompozycje. Dziś mam dla was domową, a może nawet wiejską tortillę z fenkułem,
pomidorami,
kiszonym ogórkiem i
mięsem z kurczaka.Czytaj dalej Domowa tortilla →
Dziś coś prostego, szybkiego i znanego-
sałatka jarzynowa. Przepisów na
sałatkę jarzynową jest pewnie tyle ile kucharzy. Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, być może się przyda.Czytaj dalej
Sałatka jarzynowa →
Jak już kiedyś
pisałam uwielbiam oglądać Kuchnię Plus. Ostatnio w programie Anny Olsen „Przepis na świeżość” wypatrzyłam przepis na duszonego
kurczaka w sosie
paprykowym podawanego z
makaronem z brązowym
masełkiem. Przepis tak bardzo mi się spodobał, że postanowiłam go od razu przygotować.
Kurczak wyszedł fenomenalnie – aromatyczny, kruchy i soczysty, a
makaron z brązowym
masełkiem pycha. Polecam.Czytaj dalej
Kurczak w sosie
paprykowym →
Doskonale pamiętam smak domowej
szynki, którą robił mój dziadek. Wówczas nie zastanawiałam się czy jest zdrowa i czy nie ma konserwantów. Niestety dziś kupując
wędlinę zawsze czytam informację na opakowaniu i zawsze z przykrością stwierdzam, że jest w niej jakieś E. Od pewnego czasu zamiast kupować
wędliny w sklepie przygotowuję je sama w domu. Najczęściej jest to pieczona
pierś z kurczaka w ziołach albo
schab. Dziś mam dla Was przepis na prostą i szybką domową
szynkę z piekarnika, której nie trzeba godzinami marynować.
Szynka za zimno idealnie nadaje się do kanapek, a na ciepło na przykład na niedzielny obiad – jest krucha i soczysta.Czytaj dalej Domowa
wędlina bez marynowania →Nawigacja po wpisach← Starsze wpisy