Wykonanie
Bardzo lubię tego typu zupy. Są mocno rozgrzewające i sycące. Jest to moja wariacja na temat prawdziwej węgierskiej gulaszowej. Za każdym razem dodaję jeden mniej składników , przez co każda jest inna. Tym razem postawiłam na
kukurydzę i
pieczarki, ale nie dodałam żadnej
kiełbasy. Jakub wygrzebał z garnka wszystko co gęste i zjadł z
ryżem, dla mnie zostawił to co rzadkie :) Zjadłam ze świeżym
pieczywem, które sama upiekłąm dziś rano. Ale o tym już jutro w nowym
poście. Zupa wyszła rewelacyjna, polecam.
SKŁADNIKI:
wołowina 450 g
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka zielona 1 szt
kukurydza 3 łyżki
pieczarki 6-7 szt
cebula 1/2 szt
oliwa z oliwek 2 lyżki
papryka mielona słodka 1 łyżka duża
papryka mielona ostra 1/2 łyżeczki
sól pieprz do smaku
pomidory w puszce 1 puszkagorąca
woda 1/2 lPRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na kawałki, opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, dobrze obsmażyć
mięso. Następnie dodać
paprykę mieloną słodką i ostrą, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
Mięso powinno być dosłownie czerwone od
papryki. Do
mięsa dodajemy pokrojona w piórka
cebulę, podsmażamy ok 2 minut. Całość zalewamy 1/2 l gorącej
wody, zmniejszamy ogień i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy zblendowane
pomidory z puszki oraz odrobinę
soli i
pieprzu.
Pomidory można zastąpić świeżymi
pomidorami,
przecierem pomidorowym-ale płynnym lub zupą
pomidorową Heinz. Zamieszać i dusić kolejne 30 minut.
Papryki oczyścić i pokroić w cienkie paski,
pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać wszystko do
mięsa i dusić do miękkości. Ewentualnie doprawić do smaku
solą i
pieprzem, lub
papryczką chilli. Smacznego:)Podobne przepisy: