ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię tego typu zupy. Są mocno rozgrzewające i sycące. Jest to moja wariacja na temat prawdziwej węgierskiej gulaszowej. Za każdym razem dodaję jeden mniej składników , przez co każda jest inna. Tym razem postawiłam na kukurydzę i pieczarki, ale nie dodałam żadnej kiełbasy. Jakub wygrzebał z garnka wszystko co gęste i zjadł z ryżem, dla mnie zostawił to co rzadkie :) Zjadłam ze świeżym pieczywem, które sama upiekłąm dziś rano. Ale o tym już jutro w nowym poście. Zupa wyszła rewelacyjna, polecam.
SKŁADNIKI:
wołowina 450 g
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka zielona 1 szt
kukurydza 3 łyżki
pieczarki 6-7 szt
cebula 1/2 szt
oliwa z oliwek 2 lyżki
papryka mielona słodka 1 łyżka duża
papryka mielona ostra 1/2 łyżeczki
sól pieprz do smaku
pomidory w puszce 1 puszka
gorąca woda 1/2 l
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na kawałki, opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dobrze obsmażyć mięso. Następnie dodać paprykę mieloną słodką i ostrą, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. Mięso powinno być dosłownie czerwone od papryki. Do mięsa dodajemy pokrojona w piórka cebulę, podsmażamy ok 2 minut. Całość zalewamy 1/2 l gorącej wody, zmniejszamy ogień i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy zblendowane pomidory z puszki oraz odrobinę soli i pieprzu. Pomidory można zastąpić świeżymi pomidorami, przecierem pomidorowym-ale płynnym lub zupą pomidorową Heinz. Zamieszać i dusić kolejne 30 minut. Papryki oczyścić i pokroić w cienkie paski, pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać wszystko do mięsa i dusić do miękkości. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, lub papryczką chilli. Smacznego:)
Podobne przepisy:
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/04/zupa-gulaszowa