Wykonanie
Kiedy ostatnio przygotowałam bigos cygański, myślałam , że zostanie moim popisowym daniem. O tym jak bardzo się myliłam, przekonałam się czwartkowym popołudniem, próbując policzków wieprzowych duszonych w cydrze.Koło tego rodzaju
mięsa przechodziłam wielokrotnie, ale zupełnie nie wiedziałam jak można je przygotować. Aż pewnego dnia, jakby czytano w moich myślach, na jednym z moich ulubionych blogów pojawił się przepis. Jednym z obowiązkowych składników jest cydr- który bardzo lubię w każdej postaci – i tu pozdrawiam kuzynkę Julię , dzięki której raz w roku, przez tydzień próbuję wszystkich nowości cydrowych:)
Mięso po przygotowaniu jest naprawdę bardzo smaczne i miękkie a w smaku lekko przypomina goloneczkę. Najlepsze jest to, że jest daniem jednogarnkowym i nie ma po nim wiele sprzątania. Jeżeli chcecie zobaczyć oryginalny przepis i przepiękne zdjęcie zapraszam tutaj:
Chili & Tonka .
SKŁADNIKI:policzki wieprzowe 8 szt*cydr 500 ml
ziemniaki większe 4 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
cebula mała 1 szt
liść laurowy 1 szt
ziele angielskie 1 szt
rozmaryn 1 gałązka
sól morskapieprz grubo mielony
masło 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:* w oryginalnym przepisie jest francuski cydr BRUT, ja użyłam Stelli, ale można zastąpić jakimkolwiek innym.Policzki wieprzowe oczyścić, opłukać i osuszyć. Oprószyć
solą morską zmieloną oraz
czarnym pieprzem. Mocno obsmażyć na łyżce
masła. Ciągnąć z patelni, dołożyć kolejną łyżkę
masła i podsmażyć obraną i posiekaną
cebulę. Po ok 1 minucie dodać
marchewkę i
pietruszką pokrojoną w niezbyt małe kawałki. Podsmażyć lekko, przełożyć z powrotem
mięso , dodać umyte i pokrojone w ćwiartki
ziemniaki,
liść laurowy,
ziele angielskie, gałązkę
rozmarynu i zalać cydrem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić ok godzinki. Smacznego:)