Wykonanie
6 sporych
ogórków kiszonych2 ćwiartki
kurczaka1 porcja rosołowa2
marchewki3 średnie
ziemniaki1 średnia
cebula1
pietruszka2 łyżki
masłapieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe,
sólprzyprawa warzywna/
kostki rosołoweZ ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami
pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy
wywar.Po zagotowaniu
wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową/przyprawę warzywną do smaku i gotujemy do miękkości
mięsa.W tym czasie
ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.W rondelku na
maśle szklimy
cebulę, do której następnie dorzucamy starte
ogórki.Przesmażamy całość kilka chwil, po czym zalewamy niedokończonym
wywarem tak, by przykrył
ogórki z nadwyżką.Gotujemy je do miękkości na niedużym ogniu, ewentualnie uzupełniając poziom płynu.Gdy
wywar będzie gotowy, dorzucamy do niego startą na dużych oczkach
marchew oraz
pietruszkę i pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy do miękkości.Na koniec łączymy wszystko z
ogórkami i zagotwujemy.Doprawiamy
solą oraz
pieprzem, ewentualnie kwaśną
śmietaną.Porcje podajemy z kawałkami
kurczaka, posypane posiekanym
koperkiem.<3