Ilość porcji : 5Czas : 50 minSkładniki :2 skrzydełka z kurczaka4 kiszone ogórki2 marchewki2 pietruszki4 duże ziemniaki1 cebula3 łyżki masła150ml śmietany 18%ziele angielskiepieprzsólPrzygotowanie :Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle, na dnie garnka. Gdy zaczyna się rumienić zalewamy wodą (ok 1,5l). Wrzucamy do tego obrane i pokrojone warzywa oraz skrzydełka. Na małym ogniu , pod przykryciem gotujemy zupę około 30 min. Potem dorzucamy ziemniaki i całość gotuje się jeszcze około 20 min.Ogórki kiszone należy zetrzeć na drobnej tarce , na patelni lekko je zasmażyć, z odrobiną masła.Gdy wszystko już jest ugotowane na miękko, dodajemy starte ogórki. Doprawiamy i dosalamy zupę(można tu dodać pół kostki rosołowej drobiowej). Śmietanę stopniowo wlewamy na chochlę i na powierzchni zupy łączymy z resztą.Jeśli zupa wydaje się zbyt rzadka, można ją zagęścić 2 łyżkami mąki pszennej.