Wykonanie
Kolejny przepis z cyklu : gotujemy z dziewczynami z blogu DIETETYCZNIE SIOSTRO . Ostatnio odchudziłam pierogi z
mascarpone i
truskawkami . Dziś przyszła
pora na ciasto. Przepyszne ciasto
jogurtowe z
czereśniami. Jeśli macie drylownicę, przygotowanie zajmie kilka minut. Ja „wydziobywałam” je łyżeczką:)
Mąkę tortową zastąpiłam pełnoziarnistą. Użyłam
jogurtu fat free firmy Onken. Zniknęło w mgnieniu oka! Polecam.
SKŁADNIKI:250 g
mąki pełnoziarnistej100 g
mąki zwykłej
jajka 3 szt
olej 75 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt fat free 350 mlsłodzik do wypieków 3 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Do miski przesiać
mąkę zwykłą oraz pełnoziarnistą. Dodać
proszek do pieczenia.
Jajka umyć i wbić do
mąki. Dodać 75 ml
oleju , 3 łyżki słodziku do wypieków (można użyć
cukru białego kryształ ). Dodałam
jogurt o
waniliowym waniliowym fat free. Można zastąpić go
jogurtem naturalnym lub innym
owocowym. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać , do utworzenia jednolitej niezbyt gęstej masy. Blaszkę nasmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą. Przelać do niej ciasto.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Czereśnie umyć i wydrylować. Połówki
owoców gęsto układać na wierzchu ciasta. Piec 50 minut. Smacznego:)ZAPRASZAMY NA KONKURS