Wykonanie
Chciałam wykorzystać zapas
jogurtu w lodówce i ostatki
truskawek. Wynalazłam ten przepis na blogu ilovebake . Lubię proste przepisy i ten właśnie taki jest. Nie trzeba się zbytnio wysilić ani nagłowić, a ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne:)
Składniki:3
jajka1 i 3/4 szk
cukru1 szk
jogurtu1/2 szk
oleju3 szk
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szk
owocówJajka z miksować z
cukrem na gładko, kolejne składniki dodawać wg kolejności z listy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę natłuszczoną i posypaną (np.
kaszą manną). Ułożyć
owoce. Dodatkowo posypałam kruszonką, którą miałam w zamrażarce, ale to nie jest konieczne. Piec w temp. 180st. C około 45-50min.
Dobrałam za małą blaszkę i ciasto wyszło mi bardzo wysokie. Poza tym piekło się dłużej. Proponuję więc blaszkę mniej więcej 20x30cm lub trochę mniejszą.Aktualizacja 26 . 07.2012r: Przepis znalazł się w najlepszej 5. tygodnia: listonic . :)