ßßß
Składniki: na tortownicę o średnicy około 24 cmSpód:250g herbatników Digestive100 g mlecznej czekolady50 g masła1 czubata łyżka masła orzechowego (użyłam typu crunchy)Masa serowa:750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie2/3 szklanki cukru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajkapół szklanki śmietany kremówki400 g kajmaku1 czubata łyżka mąki ziemniaczanejPolewa:150 g kajmaku100 ml śmietanki kremówki2 czubate łyżki masła orzechowego (typ crunchy)Płatki migdałowe do posypaniaWykonanie:Spód: Ciastka dokładnie kruszymy (tłuczkiem, w melakserze lub blenderem). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem orzechowym. Masło rozpuszczamy. Wszystko dodajemy do ciastek. Dokładnie mieszamy. Spód tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Masą wykładamy na spód i boki (około 4 cm) tortownicy. Dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki.Masa serowa: Twaróg miksujemy z cukrem na gładką masę. Po kolei wbijamy całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewamy ekstrakt z wanilii. Dodajemy kremówkę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę serową miksujemy z kajmakiem (400g).Piekarnik nagrzewamy do 175 ºC. Pieczemy około 1 godziny. Gdyby sernik za mocno się rumienił możemy go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzina, a najlepiej na całą noc.Polewa: wszystkie składniki wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy. Gdy się połączą i chwilę przestygną wylewamy na ostudzony sernik.Płatki migdałowe podrażamy na suchej patelni. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Przyozdabiamy nimi sernik. U mnie po obwodzie :)Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)