Wykonanie
Czyż nie brzmi trochę znajomo…? :) Inspiracją do wykonania tego dania był opublikowany już przeze mnie przepis na
szparagi zapiekane z
szynka parmeńską i
parmezanem . Skoro zapiekane
szparagi cieszą się dużą popularnością, to może ta
makaronowo sosowa wersja z dodatkiem aromatycznej
bazylii również się sprawdzi? :)
Powiem krótko, u nas się sprawdziła. Mąż w końcu był usatysfakcjonowany, że ma danie w którym jest duża ilość konkretnego sosu. No nie jest to obiad niskokaloryczny, ale co tam od czasu do czasu na takie szaleństwo można sobie pozwolić. W końcu
szparagi tak szybko odchodzą…
![](/Data/Images/panismaczna.com\makaron-w-sosie-serowym-ze-szparagami-i-szynka-szwarcwaldzka/l/-1086752841.jpg)
Składniki:4 porcje500 g
makaronu (użyłam świderki)pęczek
zielonych szparagów100 g
szynki szwarcwaldzkiej250 g
sera twardego dojrzewającego (użyłam Stary Olęder)300 g
serka topionego (użyłam Goudy i Edamskiego)330 g
śmietanki kremówki200 ml
mlekaszklanka świeżej
bazyliidwie łyżki
oliwy z oliweksólpieprzWykonanie:
Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy stwardniałe końce i tniemy na 1,5-2 cm kawałki (grubsze kawałki możemy dodatkowo przeciąż na pół).
Szynkę szwarcwaldzką tniemy w paseczki, a
ser trzemy na tarce o małych oczkach.
Bazylię delikatnie obmywamy, osuszamy i tniemy w paseczki.W niedużym rondlu podgrzewamy
śmietankę kremówkę. Dodajemy do nich
ser topiony i mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy
mleko, dorzucamy
starty ser i ponownie mieszamy, aby
ser się rozpuścił.Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy. Podsmażamy
szynkę szwarcwaldzką , cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu, gdy będzie chrupiąca.W międzyczasie gotujemy
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy. Wrzucamy pokrojone
szparagi i obsmażamy przez około 5 minut. Następnie
szparagi zalewamy przygotowanym sosem
serowym,
pieprzymy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy
szparagi będą już miękkie odstawiamy z gazu i dodajemy
szynkę,
bazylię. Dokładnie mieszamy. Po zmieszaniu wszystkich składników w razie potrzeby przyprawiamy
solą.Gotowy sos łączymy z
makaronem i podajemy.Smacznego!
![](/Data/Images/panismaczna.com\makaron-w-sosie-serowym-ze-szparagami-i-szynka-szwarcwaldzka/l/-1090029641.jpg)