ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasto mandarynkowe z polentą i migdałami

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe z polentą i migdałami

nazwa

Wykonanie

Jak się okazuje, w gronie naszych znajomych są nie tylko wegetarianki i weganki, ale także bezglutenowcy. Chciałam więc na ich odwiedziny zrobić coś, czegoś wszyscy – w tym oni – będą mogli spróbować :) Tak narodził się pomysł na mandarynkowe ciasto z polentą. Przyznam szczerze, że byłam pełna obaw przygotowując je, bo nie dość że robiłam pierwszy raz ciasto z polentą, to jeszcze nie byłam pewna co wyjdzie z gotowanych w całości mandarynek :) Okazuje się, że wyszło przepyszne, kruche i jednocześnie wilgotne ciasto, bardzo aromatyczne. A wszystkie te niezwykłe cechy zawdzięcza tym właśnie składnikom. A znajomym bardzo smakowało – wszystkim :)
Składniki: na formę o średnicy ok. 22 cm
4 mandarynki (ze skórką)
200 g migdałów (bez skórki)
250 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
195 g cukru
3 duże jajka
165 g polenty
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder i mandarynki do przybrania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Migdały mielimy na pyłek, polentę przesypujemy na suchą rozgrzaną patelnię i chwilę podprażamy.
Do rondelka wkładamy mandarynki, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Odsączamy i ponownie zalewamy zimną wodą, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeszcze raz odsączamy i pozostawiamy do przestygnięcia (do temperatury pokojowej). Następnie kroimy je na kawałki, wyjmujemy pestki i mielimy na pulpę (razem ze skórką).
Masło ucieramy z cukrem, ekstraktem waniliowym w dużej misce, dopóki nie będzie puszyste. Dodajemy jajka i całość ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy polentę, pulpe mandarynkową, zmielone migdały, proszek do pieczenia i łączymy.
Głęboką foremkę o średnicy około 22 cm natłuszczamy i wylewamy do niej ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Ciasto pieczemy przez godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160°C i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na 15 minut do przestygnięcia i podajemy. Przed podaniem możemy przyozdobić pokrojonymi mandarynkami i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/bezglutenowe-ciasto-mandarynkowe-z-polenta-i-migdalami