Wykonanie
Gdybym miała wyobrazić sobie deser, którym delektowałabym się na hamaku na rajskiej plaży, na pewno musiałyby znaleźć się w nim
banany,
kokos i
czekolada. Z tą myślą sięgnęłam ostatnio po formy do muffinek :) I co z tego wyszło? Wilgotne, puszyste ciasto o smaku
banana z nutą
kokosa, przeplatane kawałkami
czekolady. Po prostu poezja! :) Według mojego
męża najlepsze muffinki jakie do tej
pory przyrządziłam. Czy będziecie podobnego zdania? Z samego przeczytania przepisu się nie dowiecie, do dzieła więc! ;)
Składniki:12 sztuk200 g
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonejłyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
soli75 g
masła1 łyżka ekstraktu
waniliowego95 g
cukru1 duże
jajko3 dojrzałe
banany100 g (tabliczka)
czekolady deserowej50 g
wiórków kokosowych (plus 1-2 łyżki do posypania muffinek)Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną,
cynamonem i
solą do miski. Mieszamy.W drugiej misce ubijamy razem rozpuszczone
masło, ekstrakt
waniliowy,
cukier i
jajko.
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do miski z mokrymi składnikami.Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i kilkoma ruchami mieszamy. Suche składniki powinny zaledwie lekko się zwilżyć. Dodajemy
wiórki kokosowe i pokrojoną na mniejsze kawałki
czekoladę. Chwilę mieszamy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy 12 wgłębień. Wierzch każdej babeczki możemy dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Muffinki pieczemy 25-35 minut, aż będą rumiane.Po wyjęciu studzimy na kratce.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!