ßßß Cookit - przepis na ryba po grecku

ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA GŁÓWNE
RYBY / OWOCE MORZA
ryba po grecku
Produkty
Kilogram filetów – mogą być jakiekolwiek, byleby bez ości
4 średniej wielkości marchewki – około pół kilograma
2 średniej wielkości pietruszki – około 20 dag
seler średniej wielkości – około 20 dag
3 średniej wielkości cebule
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
dwie czubate łyżki albo i trzy przecieru pomidorowego
pół szklanki oleju
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiam na bok.
Cebulę obieram i kroimy w drobną kostkę.
Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i smażymy je przez około pół minuty. Teraz dodajemy posiekaną cebulę i smażymy , cały czas mieszając, aż stanie się szklista. Cebulę wraz z przyprawami wrzucam do garnka do którego wlewamy szklankę wody wraz z połówką kostki bulionowej. Garnek stawiamy na ogniu.
Warzywa podsmażamy przez kilka dwie – trzy minuty na patelni na silnie rozgrzanej oliwie – trzeba to robić partiami.. Warzywa powinny lekko zmienić kolor i stać się bardziej miękkie. Warzywa dorzucamy do garnka, w którym jest cebula, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż będą miękkie, i wody trochę odparuje – sos powinien być gesty i mocno pomidorowy. Warzywa doprawiam solą i pieprzem – jeśli są zbyt kwaśne, dodajemy odrobinę cukru.
Rybę wycieramy z soku papierowym ręcznikiem, solimy, pieprzymy i smażymy krótko na oleju, tak by przestała być surowa, a nie się zrumieniła. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzyw – około 1-2 cm grubości , Na warzywach kładziemy kawałki ryby, na rybę warzywa. Warstw zwykle bywa nie więcej niż 5 – na górze oczywiście warzywa. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na około 40 minut – ten zabiega sprawi, iż warzywa będą rozkosznie miękkie, a ryba silnie przejdzie ich aromatem.
P.S Zdjęcie później
Powiązany przepis:
zrazy wołowe w sosie grzybowym
karp w galarecie
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/ryba-po-grecku