Wykonanie
Co prawda dopiero połowa lata, ale u nas ostatnio zapachniało jesienią. Pogoda się popsuła i coraz częściej sięgam po kubek aromatycznej
herbaty na poprawę nastroju. Liczę na to, że piękna pogoda jeszcze
wróci, a tymczasem z przyjemnością wykorzystuję niekorzystną aurę na zabawy w kuchni :)Muffiny
jabłkowe to jedne z moich ulubionych i bardzo często wracam do sprawdzonego połączenia
jabłko-
cynamon-owsianka. Od czasu do czasu zmieniam tylko proporcje w cieście lub wypróbowuję nowy przepis. Te, które chcę Wam dziś zaproponować upiekłam ostatnio z okazji wizyty u znajomych. Ten jeden raz miałam ochotę na coś prostego i pysznego, dla odmiany od ostatnich wymyślnych wypieków.Muffiny wyszły mięciutkie, z delikatną nutą
cynamonu i dużą ilością
jabłek. Kruszonka wyszła chrupiąca i nieprzesłodzona, czyli dokładnie taka, jaką lubię najbardziej. Myślę, że wszystkim smakowało ;)Polecam :)Składniki na 12 – 14 muffinek (w zależności od ilości
jabłek w każdej):2 średniej wielkości
jajka1/2 szklanki
maślanki (możecie zastąpić
jogurtem naturalnym lub
kefirem)1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
brązowego cukru (jeśli użyjecie kwaśnych
jabłek, warto dać 3/4)1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuokoło 2 – 3 duże
jabłkaNa kruszonkę:30g bardzo miękkiego (lub roztopionego)
masła1/4 szklanki
płatków owsianych górskich1/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
brązowego cukru (
dajcie 1/4 szklanki więcej, jeśli wolicie słodszą kruszonkę)Wykonanie:Przygotuj kruszonkę.Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj łyżką lub widelcem do powstania grudek. Odłóż na bok na czas przygotowywania ciasta.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Możesz je skropić odrobina
soku z cytryny, by nie ściemniały.Suche składniki przesiej i odłóż.
Jajka roztrzep, dodaj
maślankę,
olej oraz
brązowy cukier i wymieszaj dokładnie. Wsyp suche składniki i wymieszaj niezbyt dokładnie.Dodaj pokrojone
jabłka i przemieszaj krótko.Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką, nakładając maksymalnie do 2/3 wysokości zagłębienia. Na wierzch każdej muffinki wyłóż porcję kruszonki.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut lub do tzw suchego patyczka. Wystudź na kratce.Smacznego :)