Wykonanie
Czy u Was również trwa sezon na jabłka? U nas nieprzerwanie od jesieni możemy delektować się ich smakiem różnicując kulinarne wariacje.Placki z
jabłkamiSkładniki:1 litr
maślanki /może być
kefir lub zwykłe mleko/3
jajkaok. 4 szklanek
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru + trochę do posypania1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 szklanki
oleju + odrobina do posmarowania patelni1,5 kg
jabłekJabłka obrać, posiekać na cienkie plastry.Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie zmiksować - powinno uzyskać konsystencję gęstej
śmietany. Dodać
jabłka, całość wymieszać. Na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością
oleju wykładać porcje ciasta z
jabłkami, smażyć na rumiano z obu stron, podawać gorące, posypane
cukrem pudrem.