Wykonanie

Rozłożyło mnie jakieś choróbsko, a tak mi się chciało kawałek ciasta do porannej
kawy. Wstałam rano i na szybko przygotowałam
owocowy placek z pierwszego z brzegu przepisu z „1000 baking recipes”. Przyznam, że byłam święcie przekonana o tym, że z piekarnika wyjmę popisowy zakalec ;) Jakoś tak nie mam wiary w niesprawdzone przepisy z
owocami. Tymczasem ciasto okazało się niesamowicie pyszne :)) Mięciutkie, lekko
waniliowe, pachnące
malinami. Dokładnie takie, jakie powinno być ciasto z
owocami :)Przepis jest tak dziecinnie prosty, że aż trudno uwierzyć, a sezon
owocowy w pełni, więc nie macie żadnej wymówki, żeby go nie zrobić ;P Zwłaszcza, że możecie wykorzystać każde inne
owoce, które akurat są dostępne.Polecam :)Składniki na okrągłą formę lub naczynie do zapiekania o średnicy 23cm:220g
mąki samo-rosnącej220g drobnego
cukru do wypieków220g miękkiego, niesolonego
masła2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (jeśli nie macie, wystarczy zamienić 50g
cukru na
cukier z
wanilią)4 duże
jajkaokoło 200g
malin (mogą być zamrożone)Dodatkowo:około 50g
białej czekolady roztopionej z łyżką
masła (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do połączenia.Formę wysmaruj
masłem. Na dnie ułóż część
owoców.Ciasto wyłóż na
owoce i wyrównaj. Posyp pozostałymi
owocami.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 45 – 50 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty po wyjęciu.Upieczone ciasto odstaw na kilka minut do lekkiego przestygnięcia, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy i wyjmij na talerz lub kratkę.Polej
białą czekoladą.Możesz wystudzić lub podać gorące ze słodką
śmietanką.Smacznego :)