Wykonanie
Bardzo delikatne
ciasteczka, które podaje się tradycyjnie na specjalne okazje w towarzystwie czarnej
herbaty. Kruchutkie, niemal sypkie, o wyraźnym kwiatowym aromacie. Dekorowane różanym lukrem i cukrowymi posypkami lub krystalizowanymi kwiatami. Inne, niż te, do których przywykłam i zdecydowanie godne wypróbowania.Przygotowanie ich zajmie Wam najwyżej kilka minut.
Potem trzeba tylko chwilę poczekać i już można je piec, A dekorowanie to już sama przyjemność. Zuzia była w siódmym niebie, gdy zobaczyła różowy
lukier i kolorową posypkę na
stole, już dawno nie pomagała mi z takim zapałem ;)Polecam :)* przepis z „Baking Cookies & Biscuits” C. Atkinson, V. Barret i J. Farrow, z niewielkimi zmianamiSkładniki na około 30
ciasteczek:75g
cukru pudru, przesianego225g miękkiego, niesolonego
masła300g
mąki ryżowej75g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
żółtko1 łyżka
wody różanejDodatkowo:150g
cukru pudruokoło 2 – 3 łyżki
wody różanej
różowy barwnik spożywczy (możecie pominąć)
cukrowe posypki lub krystalizowane
płatki róż do dekoracjiWykonanie:Wszystkie składniki na
ciasteczka umieść w misie miksera lub malakserze i zmiksuj na jednolitą masę. Możesz to też zrobić ucierając wałkiem, jeśli masz trochę czasu (i siły ;). Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.Ze schłodzonego ciasta rób kulki wielkości
orzecha włoskiego i układaj w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz lekko spłaszczyć każdą.Piecz
ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez około 15 – 20 minut, aż będą sprężyste i tylko delikatnie zarumienione (nie powinny być zbyt ciemne, bo będą za suche). Studź na blasze do pieczenia.Podczas gdy
ciasteczka stygną, przygotuj
lukier. Utrzyj
cukier puder z
wodą różaną, dostosowując ilość
wody tak, by
lukier był dosyć gęsty, ale spływał swobodnie z łyżki. Dodaj odrobinę
barwnika spożywczego i jeszcze raz wymieszaj.Wystudzone
ciasteczka udekoruj lukrem i posypkami lub
płatkami kwiatów. Poczekaj, aż
lukier całkowicie zastygnie, zanim je podasz.Smacznego :)