ßßß
Święta wielkanocne upływają nam głównie na tradycyjnym łasuchowaniu. Na razie staram się nie myśleć o konsekwencjach i bez wyrzutów sumienia zatapiam zęby w kolejnych przysmakach ;) Na dietę przejdzie się od jutra.. albo od poniedziałku ;)W wirze przedświątecznych przygotowań nie udało mi się przygotować wpisów z kolejnymi propozycjami na Wielkanoc. Mimo to chciałabym podzielić się z Wami przepisami, które wykorzystałam, bo są one naprawdę warte uwagi :)Na początek makowiec. Bez wątpienia najlepszy, jaki jadłam. Robiłam go już na Boże Narodzenie i okazał się prawdziwym hitem. Wiedziałam, że te święta też się bez niego nie obejdą :) Z przepisu wychodzą trzy makowe strucle, więc to zdecydowanie familijna porcja.Wspaniałe, pachnące ciasto długo utrzymuje świeżość, a domowa masa makowa nie ma sobie równych. Przygotowanie, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, a efekt zachwycający. Możecie ułatwić sobie zadanie i skorzystać tu z gotowej masy makowej, ale ja zdecydowanie namawiam do wypróbowania tej z przepisu. Jest niesamowita – słodka, pełna bakali, pachnąca migdałami. Pycha :) Przygotowana wcześniej wytrzyma do pięciu dni w lodówce, możecie więc przygotowanie makowców zacząć właśnie od niej.Polecam :)* przepis pochodzi z Moich WypiekówSkładniki na masę makową:500g maku170g jasnego brązowego cukruokoło 100g rodzynek50g orzechów włoskich posiekanych drobno (mogą być też pekany)pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki płynnego miodu1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego1 łyżka miękkiego masłaDodatkowo:6 białekWykonanie:Mak zaparz zalewając go wrzątkiem, tak by woda całkiem go pokryła. Zostaw do ostygnięcia, po czym odsącz z nadmiaru wody i zmiel dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem.Do maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.Jeśli masa będzie wykorzystana od razu, dodaj do niej ubite na sztywną pianę białka. Jeżeli natomiast przygotujesz ją zawczasu, nie dodawaj białek. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.Składniki na ciasto drożdżowe:3 szklanki mąki pszennej plus 3 łyżki do podsypania180ml mleka21g drożdży suchych lub 45g świeżych6 łyżek drobnego cukru do wypieków6 żółtek1/2 łyżeczki soli1 i 1/2 łyżki spirytusu, wódki lub likieru migdałowegoziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (może być też ekstrakt z wanilii)150g masłaWykonanie:Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.Ze świeżych drożdży zrób rozczyn. Rozpuść je dokładnie w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru oraz 2 – 3 łyżki mąki. Odstaw na bok, aż rozczyn „ruszy”. Jeśli używasz drożdży instant wystarczy, że wymieszasz je z mąką.Rozczyn dodaj do pozostałych składników. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, na koniec dodając roztopione masło. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Podziel na trzy części i każdą rozwałkuj na prostokąt, na grubość około 3mm (może się wydawać, że ciasta jest mało, ale po zwinięciu strucle wyjdą duże).Na każdy z prostokątów wyłóż 1/3 masy makowej, pozostawiając około 2cm z każdej strony. Zawiń strucle wzdłuż dłuższego boku, a końce podwiń pod spód.Makowce przełóż na papier do pieczenia wysmarowany olejem. Ułóż struclę na brzegu i owiń dwukrotnie na tyle luźno, by zostawić około 1cm odstępu pomiędzy struclami, a papierem do pieczenia. Ułóż w sporych odstępach na blasze do pieczenia. Możesz je odłożyć na 10- 15 minut do ponownego wyrośnięcia, ale nie jest to konieczne.Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 – 40 minut, do momentu, gdy wierzch makowców się zrumieni. W międzyczasie przygotuj lukier ucierając 2 – 3 szklanki cukru pudru z kilkoma łyżkami gorącej wody.Po wyjęciu strucli z pieca rozetnij papier do pieczenia od góry i tak pozostaw je do przestygnięcia. Jeszcze lekko ciepłe polukruj.