Wykonanie
Pyszna i dietetyczna
tarta, którą przygotujecie w niecałe 10 minut.
Potem zapiekanka musi jeszcze tylko spędzić ok. pół godziny w piekarniku i już będziecie mogli delektować się prawdziwymi
smakami jesieni. Kruchy spód z
płatków owsianych wzbogaciłam dodatkiem
oleju sezamowego, który jest niezwykle aromatyczny i nadaje całej potrawie wspaniałego charakteru.
Figi,
awokado,
orzechy włoskie i
camembert- czy może być coś lepszego? Koniecznie spróbujcie ;) .Przepis zajął I miejsce w konkursie "Czy dietetyczne posiłki mogą być ciekawe i kreatywne?" organizowanego przez Healthy Food Park.Składniki na kruche ciasto owsiane:- 1/4 szklanki
oleju rzepakowego- 1 łyżka
oleju sezamowego- 1,5 szklanki
płatków owsianych-1/2 szklanki domowej
bułki tartej pełnoziarnistej- 1/4 szklanki
mąki ryżowej pełnoziarnista- 1
jajko- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- pół łyżeczki
soliFarsz:· 3
figi· 1/4
awokado· 60 g
camembert· 2
jajka· 200 g
jogurtu naturalnego· 1/4 łyżeczki
soli·
pieprz· łyżeczka płynnego
miodu· garść
orzechów włoskich· 1 łyżeczka
suszonego estragonuSpód- w misce łączymy
płatki,
bułkę tartą pełnoziarnistą,
mąkę ryżową,
sól i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane składniki suche wyrabiamy na jednolitą masę z
jajkiem,
olejem rzepakowym i
sezamowym.
Ciastem wylepiamy foremkę na tartę wysmarowaną delikatnie
olejem i obsypaną
bułką tartą.
Jogurt naturalny mieszamy z
jajkami. Mieszankę doprawiamy
solą,
pieprzem i
estragonem. Masę wylewamy na owsiany spód.
Figi przekrawamy na ćwiartki i układamy koncentrycznie na tarcie. Z
awokado wykrawamy podłużne paseczki u układamy pomiędzy
figami.
Ser camembert kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie po całej powierzchni tarty. Całość posypujemy delikatnie posiekanymi
orzechami włoskimi i skrapiamy
miodem. Tartę pieczemy ok. 30 minut, temp. 200 stopni. Smacznego!Przepis na tą dietetyczną tartę został nagrodzony rowerem Kross. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. :) i zapraszam na stronę .