ßßß
Składniki na 16 kotlecików:1 kg młodego bobu3 łyżki posiekanych liści lubczyku1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskichok. 3 łyżki tartej bułki1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej2 jajkasól, pieprzolej rzepakowy do smażenia1. Ugotować bób. Nie może być rozgotowany. Najlepiej wrzucić go na osolony wrzątek i gotować maksymalnie 15 minut. Odcedzić, ostudzić. Obrać. Ja ugotowałam go poprzedniego dnia, włożyłam na noc do lodówki. Rano obrałam, bo z taki zimny najlepiej się obiera.2. Posiekać orzechy. Posiekać lubczyk. Przygotować pozostałe składniki.3. Bób roznieść w dużym garnku tłuczkiem do ziemniaków. Połączyć z mąką ziemniaczaną, solą, pieprzem oraz jajkami. Dodać lubczyk i dobrze wymieszać masę. Dodać bułkę tartą w takiej ilości, aby móc formować kotleciki.4. Formować małe kotleciki (ok. 16 sztuk) i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor.5. Podawać z kaszą gryczaną (najlepiej okraszoną skwarkami lub z sosem warzywnym) oraz surówką. W przepisie podano, żeby podawać je z ryżem i ostrym sosem. Można też tak spróbować.Już niedługo pojawią się na blogu inne pomysły na wykorzystanie bobu oraz lubczyku.