Wykonanie
Zawsze zaopatrywałam się w
schab bez kości. Myślę, że to kwestia lenistwa, a może strach, że nie
będę umiała przyrządzić
mięsa z kością. Pewnego dnia zrobiła nam się ochota na tradycyjne
schabowe, ale nie było
schabu bez kości, więc wzięliśmy piękny kawałek z kością. Mój P. za pomocą tasaka posiekał na porcje
schab. Metodą prób i błędów udało nam się doprawić
mięso zgodnie z naszymi upodobaniami. Nie wiem czy to nasze nastawienie, czy rzeczywiście inny smak, ale taki kotlet ma coś wyjątkowego w sobie… pycha!
Składniki:– 4 kotlety
schabowe z kością;–
czosnek w proszku;–
sól,
pieprz;–
jajko;–
bułka tarta;–
olej rzepakowy do smażenia;Wykonanie:Kotlety kroimy dokładnie myjemy, bo podczas rozkrajania
mięsa kości lekko się kruszą i trzeba obmyć z odłamków, solimy z obydwu stron.
Jajko rozbełtać, dodać
pieprz i
czosnek. Każdy kawałek
mięsa rozbijamy, moczymy w
jajku i
bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor (aż z kości przestanie wypływać sok).Smacznego