Wykonanie
Wiem, że większość z Was nawet nie chce myśleć o nadejściu zimy, ale cóż poradzić skoro żyjemy w klimacie, w którym zima jest częścią naszej aury.Tak więc dzisiejszy przepis będzie z
serii „Coś na zimę”
Brzoskwinie w syropiebrzoskwinie1 litr
wody½ kg
cukruszczypta kwasku
cytrynowegoBrzoskwinie obrać ze skórki – ja obieram strużkiem do warzyw, a następnie oddzielić miąższ od pestek dzieląc
brzoskwinię na połówki lub ćwiartki.
Brzoskwinie ułożyć ściśle w słoikach.
Wodę zagotować z
cukrem i kwaskiem
cytrynowym.Przygotowaną zalewą zalać
owoce do całkowitego przykrycia
owoców.Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 – 30 minut.Słoiki zostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia.