Wykonanie
Domowy sposób na
owoce do ciast i deserów. Przepis pochodzi od
Margarytki .
Składniki:
brzoskwinieZalewa (proporcje):1 litr
wody1-2 szklanki
cukru (w zależności, czy wolimy bardziej lub mniej słodkie)1/4 łyżeczki kwasku
cytrynowegoSposób przygotowania:1.
Brzoskwinie umyć, obrać, przekroić na pół i wypestkować. Można też
owoce zalać gorącą
wodą i za chwilkę obrać - wtedy skórki szybko schodzą.2. Zagotować
syrop, włożyć do
syropu partiami
brzoskwinie i gotować 2-3 minuty, jeśli
brzoskwinie są miękkie, a 5 minut jeśli są twarde.
Brzoskwinie wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać
syropem. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.Smacznego!!!