Wykonanie
Tegoroczny sezon na
przetwory uważam za rozpoczęty. W tym tygodniu zrobiłam już kilkanaście kompotów z
truskawek i
syrop z kwiatów dzikiego bzu. To
syrop, który może być świetnym dodatkiem do
herbaty lub jako
napój rozcieńczony z
wodą. Taki
syrop to również lek napotny i moczopędny, a także pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach.

Składniki:35 dag kwiatów dzikiego bzu (zerwanego w
słoneczny dzień - kwiaty powinny być suche)Zalewa:2 litry
wody2 kg
cukru1 łyżeczka kwasku
cytrynowego4-5
cytryn - wyciśnięty z nich sokSposób wykonania:1. Składniki zalewy zagotować i ostudzić.2. Kwiatki oberwać z gałązek i dodać do
syropu. Wymieszać. Odstawić na 48 godzin3. Zlać
syrop, wlać do słoiczków lub buteleczek i zapasteryzować. Można też po zlaniu
syropu zagotować go, gorący przelać do butelek i słoików i mocno zakręcić.Smacznego!!!