Spaghetti carbonara to obok spaghetti bolognese jeden z najbardziej popularnych makaronów. Bardzo lubię carbonarę, chociaż jest dość kaloryczna. Aczkolwiek raz na jakiś czas można sobie pozwolić i na takie dania.Składniki (4 osoby):makaron spaghetti200 mln śmietanki 30%3 jajka (lekko ubite)250 dag tartego żółtego seraduża cebula4 ząbki czosnkuparmezan do posypania (opcjonalne)przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oreganoWykonanie:Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy na drobne kawałeczki i podsmażamy. Do boczku dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Całość podsmażamy.Do miski wbijamy jajka, śmietanę i starty ser. Mieszamy i przyprawiamy solą (uwaga ser jest słony), pieprzem oraz bazylią i oregano. Mieszankę dodajemy do patelni z boczkiem, dobrze mieszamy.Na końcu dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy i podsmażamy około 2 minut. Gotowe spaghetti można posypać parmezanem.Porcja spaghetti carbonara ma około 540 kcal.