ßßß
Składniki:40 dag wołowiny20 dag wędzonego boczku20 dag zielonych szparagów1 cebulaprzecier pomidorowy50 dag makaronu0,5 łyżeczki soli1 łyżeczka cukruprzyprawy: bazylia, oregano, paprykaoliwaWykonanie1. Wołowinę kroimy na paseczki, przyprawiamy: solą, pieprzem, papryką i skrapiamy oliwą. Zostawiamy na minimum 5 godzin w marynacie2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso grillujemy około 1 godziny3. Szparagi kroimy na 1 cm kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie4. Cebulę i boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu5. Do cebuli dodajmy szparagi i grillowaną wołowinę6. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy sos obficie oregano i bazylią. Dodajmy również sól i cukier.7. Sos gotujemy jeszcze przez 5 minut.8. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem