ßßß Cookit - przepis na Flaczki

Flaczki

nazwa

Wykonanie

Flaczki to tradycyjna zupa polska. Zazwyczaj serwowane są na specjalne okazje. Kiedyś zupa ta należała to wyjątkowo pracochłonnych ze względu na gotowanie flaków. Teraz w dobie dostępności podgotowanych flaków w sklepach zalicza się do zup w miarę szybkich i niezbyt skomplikowanych.
Składniki:
1,5 kg flaków (podgotowanych) 0,2 kg wołowiny 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera przyprawy: majeranek, pieprz, sól, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ugotować bulion warzywny na wołowinie. Do przygotowanego bulionu dodać flaki. Wołowinę pokroić na kawałeczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodać do bulionu. Przyprawić majerankiem, pieprzem, sola, papryka słodką i gałką muszkatołową. Gotować około 1 -1,5 godziny. Pod koniec gotowanie można flaczki zaprawić zasmażką.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/flaczki