Wykonanie
Flaczki to tradycyjna zupa polska. Zazwyczaj serwowane są na specjalne okazje. Kiedyś zupa ta należała to wyjątkowo pracochłonnych ze względu na gotowanie flaków. Teraz w dobie dostępności podgotowanych flaków w sklepach zalicza się do zup w miarę szybkich i niezbyt skomplikowanych.Składniki:1,5 kg flaków (podgotowanych) 0,2 kg
wołowiny 3
marchewki 1
cebula 1
pietruszka kawałek
selera przyprawy:
majeranek,
pieprz,
sól,
papryka słodka,
gałka muszkatołowaWykonanie:Ugotować
bulion warzywny na
wołowinie. Do przygotowanego
bulionu dodać flaki.
Wołowinę pokroić na kawałeczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodać do
bulionu. Przyprawić
majerankiem,
pieprzem,
sola,
papryka słodką i
gałką muszkatołową. Gotować około 1 -1,5 godziny. Pod koniec gotowanie można flaczki zaprawić zasmażką.