Wykonanie
Pyszny ,puszysty sernik na kruchym cieście z dodatkiem
orzechów włoskich i
brzoskwiń.
Składniki1 kg.
sera tłustego1/2 kostki
masła2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy8 jaj2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejCiasto3 szklanki
mąki25 dkg.
margaryny3 łyżki
cukru pudru5
żółtek1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa z
orzechów włoskich:25 dkg.
orzechów włoskich mielonych4 łyżki
mleka10 dkg.
cukruDodatkowopuszka
brzoskwiń5
białek1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanejSposób przygotowaniaCIASTO:
Margarynę i
mąkę posiekać nożem, dodać
cukier puder,
proszek do pieczenia, wbić
żółtka, zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, resztę włożyć do lodówki.MASA Z
ORZECHÓW:
Mleko wymieszać z
cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru, zalać zmielone
orzechy.
SER:
Ser zmielić, dodać roztopione wystudzone
masło,
cukier kryształ i
waniliowy,
żółtka,
mąkę ziemniaczaną i pszenną, wszystko dokładnie zmiksować,
białka ubić delikatnie połączyć z masą
serową. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę o wymiarach 22/36 cm. Na ciasto rozsmarować masę
orzechową, wylać masę
serową.
Brzoskwinie dokładnie osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na
ser.PIANA Z
BIAŁEK:
Białka ubić, ubijając stopniowo wsypywać
cukier, chwilę ubijać, na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną delikatnie wymieszać. Pianę równomiernie rozłożyć na
brzoskwinie, następnie na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone ciasto. Całość piec około 60 minut w temp. 170 *C.