ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z musem czekoladowym i brzoskwiniami

Biszkopt z musem czekoladowym i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Puszysty biszkopt przełożony musem z białej czekolady z dodatkiem brzoskwiń i galaretki.
Biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Mus
3 jajka
1 szkl. mleka
100g białej czekolady
1/2 szkl. śmietany 30%
3 łyżki cukru kryształu
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 szkl. gorącej wody
puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe
Sposób przygotowania
BISZKOPT : Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier kryształ i waniliowy , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka
Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać z masą jajeczną
Ciasto wylać do formy , piec około 25 minut w 175 *C . Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół .
MUS : Jaja wyszorować , sparzyć .
Całe jaja plus cukier kryształ i waniliowy ubić na parze , mleko zagotować , gorące wlać cienkim strumykiem do ubitych jaj ( cały czas ubijając na wolnych obrotach )
Czekoladę połamać , dodać do masy jajecznej , mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , wystudzoną dodać do ubitych jaj , całość wstawić do lodówki , uważać żeby mus nie stężał , ma być zimny , ale nie zastygnięty
Śmietanę ubić z cukrem pudrem delikatnie połączyć z zimnym musem , dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie , ponownie wstawić do lodówki . Na jedną część biszkopta wyłożyć tężejący mus , wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody , lekko tężejące wyłożyć na mus , przykryć drugą częścią biszkopta , odstawić do lodówki najlepiej na noc .
Całość posypać cukrem pudrem
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/biszkopt-z-musem-czekoladowym-i-brzoskwiniami