ßßß Cookit - przepis na Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

nazwa

Wykonanie

Na tygodniu mój syn skończył 7 lat, więc na dziś zrobiłam dla Niego tort urodzinowy. Wiadomo, wielkie wydarzenie w życiu małego człowieka, które obowiązkowo trzeba uczcić:) Czego jak czego, ale tortu zabraknąć po prostu nie mogło. Oczywiście, gości i prezentów również, ale o tym nie będę pisać. Tak więc po całym dniu szykowania, pieczenia , gotowania, a po wszystkim i sprzątania ostał się jeden niewielki kawałeczek tortu.
Spód biszkoptowy biały:
3 jajka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Spód biszkoptowy czekoladowy:
3 jajka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 masło
1/2 litra mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1 galaretka pomarańczowa
Masa śmietankowa:
1 śmietana 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
Przybranie:
kwiatki cukrowe
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 30 min w temp. 180'C. Wyjmuję i studzę. Tak samo szykuję ciasto czekoladowe. Po wystudzeniu obu spodów, szklanką wykrawam otwory w obydwu ciastach i zamieniam je miejscami.
Na spodzie ciemnym układam jasne krążki, a na spodzie jasnym-ciemne.
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu i gorący przykrywam folią spożywczą by go zabezpieczyć przed utworzeniem się kożucha. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Galaretkę rozpuszcza w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy budyniowej. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkoptowy, przykrywam drugim i wykładam resztę masy na wierzch i boki ciasta.
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy śmietankowej. Nakładam do rękawa cukierniczego i wyciska na wierzch i boki tortu drobniutkie rozetki. Całości dopełniają kwiatki cukrowe i świeczka:)
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/01/tort-urodzinowy.html