ßßß Cookit - przepis na Słodkości i nie tylko: Miodownik piernikowy z kremem grysikowym

Słodkości i nie tylko: Miodownik piernikowy z kremem grysikowym

nazwa

Wykonanie

W starym zeszycie , gdzie mam mnóstwo przepisów zebranych przez pare ładnych lat , znalazłam ten oto przepis na miodownik z kremem z kaszy mannej. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z Wami nim podzielę :) Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej zrobic 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
400 g mąki pszennej
1/2 szkl. miodu
1/2 szkl. cukru
łyżeczka sody
3 jajka
łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łużeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczke gałki muszkatałowej, 1/4 łyżeczkę gozdzików mielonych )
Krem:
2 szkl. mleka
6 łyżek kaszy mannej
200 g masła
1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
polewa czekoladowa
orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Miód z cukrem zagotowac, cały czas mieszając.
Gorącym miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki.
Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części.
Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia.
Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C.
Odstawic do wystygnięcia.
Krem:
Zagotowac mleko , wsypac kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut .
Pozostawic krem do ostygnięcia.
Utrzeć masło z miękkim cukrem .
Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła.
Placki ciasta przełożyc kremem.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki margaryny
Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta.
Dodatkowo:
Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich .
Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto.
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/08/miodownik-piernikowy-z-kremem-grysikowym.html