Wykonanie

Pierwszy raz spotkałam się z tą potrawą będąc z Tatą w Zamościu. Zaintrygowała nas ta
dziwna pozycja w menu… i nie żałuję, że spróbowałam! Teraz sama raz na jakiś czas piekę Piróga. Smaczne, zdrowe (bo z
kaszą gryczaną)… i mamy gotowy obiad na parę dni.Proporcje składników dobrałam po kilku próbach wykonania tej potrawy. Można je jednak dowolnie modyfikować.Będziemy potrzebować:około 1 kg
ziemniakówokoło 0,5 kg
twaroguszklanka
śmietany3
jajkaokoło 400 gram
kaszy gryczanej (suchej)
cebulka,
boczek,
słonina lub
kiełbaskasól,
pieprzmięta (opcjonalnie)Przygotowanie:Ziemniaczki gotujemy. Po ugotowaniu, kiedy będą jeszcze lekko ciepłe, odcedzamy je zostawiając na dnie trochę
wody. Ugniatamy je tłuczkiem. Następnie dodajemy
twaróg,
śmietanę i usmażoną
cebulkę z
boczkiem,
słoniną lub
kiełbaską (ja czasami dodaję samą
cebulkę usmażoną na
maśle). Ponownie ugniatamy. Na koniec dodajemy
jajka i
kaszę gryczaną (suchą!),
sól i
pieprz plus ewentualnie
miętę (ja nigdy nie dodaję, ale może warto spróbować?). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum pół godziny aż
kasza „zbierze” trochę wilgoci z masy.Pieczemy około 1,5 godziny w podłużnej foremce nasmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą lub
mąką. Muszę się przyznać, że ja piekę trochę dłużej, ponieważ lubię przypieczoną skórkę.Po upieczeniu czekamy aż piróg wystygnie i dopiero wtedy wyjmujemy z foremki. Proszę nie popełniać tego błędu co ja i nie próbować go wyjmować kiedy jest jeszcze ciepły :p Całość wyskoczyła wtedy na blat i bynajmniej nie była kształcie, który próbowałam uzyskać używając foremkiPrzed podaniem kroimy piróga w plastry (grubość około 3 cm) i smażymy na
maśle na złoty kolor. Podajemy z kubeczkiem
kefiru,
zsiadłego mleka lub
maślankiNajlepiej smakuje na drugi dzień, trzeci dzieńDanie to wyjątkowo przypadło do gustu osobnikom płci męskiej… rasy zarówno ludzkiej jak i kociejSmacznego!
kasza gryczana kefir maślanka piróg biłgorajski Zamość
zsiadłe mleko