Wykonanie
Może wpis mało wielkanocny,ale jakoś mam dośc tego,że wokoło tylko
jajka,babki,
jajka,babki :-)Zupa jest przepyszna,aromatyczna,czosnkowa i kremowa. Jedna z moich ulubionych. Jest lekka,mało kaloryczna bo zawiera praktycznie same
pomidory.
Krem z
pomidorów i
czosnku1,5 kg dojrzałych
pomidorów lub 2 puszki krojonych4 ząbki
czosnkupół
cebuliopcjonalnie jeden
ziemniakopcjonalnie - trochę
wody gdy zupa bedzie zbyt gęsta
sól,
pieprzłyżeczka
cukruopcjonalnie 2 łyżki
śmietany 12 %
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
Czosnek i
cebulę siekamy,szklimy w garnku na
oliwie.Dodajemy Pokrojone
pomidory i ew troszkę
wody i pokrojonego w dorbną kostkę
ziemniaka ( to nie jest konieczne!).Dusimy na małym ogniu aż
pomidory się rozpadną ( i ew
ziemniak zmieknie).Blendujemy wszystko,doprawiamy i dodajemy
śmietanę najlepiej wczesniej zahartowaną ( można pominąć ).Podajemy z grzaneczkami,świeżym
pieczywem lub
makaronem.
Korzystając z okazji chciałabym Wam życzyć spokojnych,radosnych Świąt Wielkiejnocy!