Wykonanie
Omlet znany był już w starożytności na Bliskim Wschodzie. Najprawdopodobniej jego ojczyzną jest Persja. Ubite
jajka mieszano z posiekanymi
ziołami i smażono, aż się ścięły, a następnie krojono w kwadraciki. Potrawa ta wędrowała przez kolejne
kraje, w każdym z nich zyskując charakterystyczne dla danego regiony cechy. Stąd włoska frittata, hiszpańska tortilla i omlet francuski.Moje dzisiejsze śniadanie to własnie omlet,najzwyklejszy,tradycyjny z warzywami i
pieczarkami. Pyszny,sycący i dający energie na dłuuugie godziny!
Omlet z warzywami3
jajkapomidorpół
cukini3
pieczarkipół ząbka
czosnkusól,
pieprz,dowolne
ziołaPokrojone warzywa w kostkę ,
pieczarki i drobno posiekany
czosnek podsmażamy chwilę na patelni.
Jajka mieszamy z
przyprawami i zalewamy nimi warzywa. Przykrywamy patelnie przykrywką i ustawiamy na mały ogień. Gdy omlet bedzie całkowicie ścięty możemy podawać :)Smacznego!