ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
Makaron Fusilli - 250 g
Brokuły - 70 g
Gorgonzola - 50 g
Śmietana 30% - 175 g
Orzechy Włoskie - 8 szt.
Cebula cukrowa - 0,5 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Papryczka chili - 1/4 szt.
Sól i pieprz - do smaku
Do tego przepisu wybrałam makaron firmy Elovena gdyż składa się on w 100% z pszenicy twardej Amber durum i wody. Z mąki tej wytwarzane są najlepsze makarony więc nie dajcie się zwieść tym "pięcio-jajowym" makaronom. Wracając do przepisu.
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Różyczki brokułu gotujemy przez ok 3 minuty w osolonej wodzie, po tym czasie z wrzątku przekładamy je do zimnej wody z lodem, aby nie straciły pięknego zielonego koloru. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i posiekaną papryczkę chili. Następnie dolewamy śmietanę i kruszymy gorgonzolę, mieszamy aż powstanie gęsty jednolity sos.
Na koniec, do sosu wykładamy makaron i brokuły, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz gdzie posypujemy dopiero co rozłupanymi orzechami włoskimi.
SMACZNEGO !
Źródło:http://trochesmaku.pl/fusilli-z-gorgonzola-i-orzechami-wloskimi