SkładnikiMakaron Fusilli - 250 gBrokuły - 70 gGorgonzola - 50 gŚmietana 30% - 175 gOrzechy Włoskie - 8 szt.Cebula cukrowa - 0,5 szt.Czosnek - 1 ząbekPapryczka chili - 1/4 szt.Sól i pieprz - do smakuDo tego przepisu wybrałam makaron firmy Elovena gdyż składa się on w 100% z pszenicy twardej Amber durum i wody. Z mąki tej wytwarzane są najlepsze makarony więc nie dajcie się zwieść tym "pięcio-jajowym" makaronom. Wracając do przepisu.Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Różyczki brokułu gotujemy przez ok 3 minuty w osolonej wodzie, po tym czasie z wrzątku przekładamy je do zimnej wody z lodem, aby nie straciły pięknego zielonego koloru. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i posiekaną papryczkę chili. Następnie dolewamy śmietanę i kruszymy gorgonzolę, mieszamy aż powstanie gęsty jednolity sos.Na koniec, do sosu wykładamy makaron i brokuły, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz gdzie posypujemy dopiero co rozłupanymi orzechami włoskimi.SMACZNEGO !