Wykonanie
By MagicPot, 4 grudnia 2015Parę dni temu, gdy byłam u znajomej, jej córka na śniadanie przygotowywała
chleb podpiekany na patelni – pomysł wydał mi się ciekawy i postanowiłam w dniu dzisiejszym przygotować podobny
chleb, ale w wersji dla dzieci i w wersji dla mnie – z
czosnkiem i
sałatą.Eksperyment z
chlebem się udał i chłopaki prosili o daokładki – to chyba najlepszy komplement dla kucharza i dla Mamy, a Kindze dziękuję za inspiracjęcztery kromki
chleba pszennego – ja użyłam tostowegojedno duże
jajko, lub dwa mniejszepół szklanki
mlekamasłotarty
ser żółtyprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
cynamon,
kardamon,
imbir,
kurkumaopcjonalnie ząbek
czosnkuPrzygotowanie tego posiłku zajmie Wam niespełna pięć minut:Do większego talerza (możecie użyć szerokiej miski) wbiłam
jajko, dolałam
mleko i dodałam
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony i po większej szczypcie
cynamonu,
kardamonu,
imbiru i
kurkumy – wszystko dokłądnie wymiesząłam widelcem. Na tym etapie możecie też dodaćprzeciśnięty przez prasę
czosnek.Na kuchence ustawiłam patelnię i nałożyłam
masło, a „ogień” ustwiłam na maksymalną moc.Gdy
masło się rozpuściło, wziełam pierwszą kromkę
chleba i szybko zamoczyłam w mieszance
mleka z
jajkiem i
przyprawami (jeżeli
chleb będzie się moczył w mieszance to nią sporo nasiąknie) i wrzuciłam na patelnię.Drewnianą
łopatką podważałam
chleb by sprawdzić czy już się podsmażył i jeżeli tak było przerzucałam na drugą stronę i wtedy posypywałam tartym
żółtym serem.Stosując powyższą technikę przygotowałam wszystkie cztery kromki
chleba i nie zostało mi nic z mieszanki
mleka z
jajkiem. Za każdym razem gdy smażyłam
chlebki pilnowałam by nie smażyła się na sucho i dokładałam
masło.Dzieciom
chlebki podałam z
ketchupem a sobie na wierzch położyłam liśćsałaty – chlebek trochę miękki i trochę chrupki i mocno krucha
sałata – połączenie fajne.Smacznego!Polecam inne przepisy na śniadania: