ßßß Cookit - przepis na Chleb podpiekany na patelni

Chleb podpiekany na patelni

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 4 grudnia 2015
Parę dni temu, gdy byłam u znajomej, jej córka na śniadanie przygotowywała chleb podpiekany na patelni – pomysł wydał mi się ciekawy i postanowiłam w dniu dzisiejszym przygotować podobny chleb, ale w wersji dla dzieci i w wersji dla mnie – z czosnkiem i sałatą.
Eksperyment z chlebem się udał i chłopaki prosili o daokładki – to chyba najlepszy komplement dla kucharza i dla Mamy, a Kindze dziękuję za inspirację
cztery kromki chleba pszennego – ja użyłam tostowego
jedno duże jajko, lub dwa mniejsze
pół szklanki mleka
masło
tarty ser żółty
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, cynamon, kardamon, imbir, kurkuma
opcjonalnie ząbek czosnku
Przygotowanie tego posiłku zajmie Wam niespełna pięć minut:
Do większego talerza (możecie użyć szerokiej miski) wbiłam jajko, dolałam mleko i dodałam przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony i po większej szczypcie cynamonu, kardamonu, imbiru i kurkumy – wszystko dokłądnie wymiesząłam widelcem. Na tym etapie możecie też dodaćprzeciśnięty przez prasę czosnek.
Na kuchence ustawiłam patelnię i nałożyłam masło, a „ogień” ustwiłam na maksymalną moc.
Gdy masło się rozpuściło, wziełam pierwszą kromkę chleba i szybko zamoczyłam w mieszance mleka z jajkiem i przyprawami (jeżeli chleb będzie się moczył w mieszance to nią sporo nasiąknie) i wrzuciłam na patelnię.
Drewnianą łopatką podważałam chleb by sprawdzić czy już się podsmażył i jeżeli tak było przerzucałam na drugą stronę i wtedy posypywałam tartym żółtym serem.
Stosując powyższą technikę przygotowałam wszystkie cztery kromki chleba i nie zostało mi nic z mieszanki mleka z jajkiem. Za każdym razem gdy smażyłam chlebki pilnowałam by nie smażyła się na sucho i dokładałam masło.
Dzieciom chlebki podałam z ketchupem a sobie na wierzch położyłam liśćsałaty – chlebek trochę miękki i trochę chrupki i mocno krucha sałata – połączenie fajne.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na śniadania:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/12/04/chleb-podpiekany-na-patelni