Wykonanie
Już od dłuższego czasu chciałam się z
Wami podzielić tym przepisem.Sweet potatoes rosti to taki rodzaj placka ziemniaczanego ale przygotowany ze słodkich
ziemniaków z odrobiną
chili,
pieprzu i
soli. Podaje się go z
sałatą,
szpinakiem,
jajkiem bądź
kozim serem.Danie to świetnie nadaje się na śniadanie, bądź obiad. U mnie to często jest brunch, tzn. śniadanie i lunch w jednym:). Super opcja po intensywnym treningu.Serdecznie polecam.


Składniki na placek:1 średniej wielkości
batat1 duże
jajko od szczęśliwej
kury1 łyżka odtłuszczonego
siemienia lnianego1/4 łyżeczki
chili lub
ostrej paprykisól,
pieprzolej kokosowy lub
masło klarowane do smażeniaDo podania :mały pęczek świeżej
botwinki (można dać
sałatę)pół
awokado1
jajko od szczęśliwej
kurysól i
pieprz wg smaku
Batata trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy
jajko, siemię,
sól,
pieprz i
chili. Mieszamy do połączenia się składników.Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy. Na tak przygotowanej patelni smażymy naszego placka (należy go lekko uformować, można smażyć w małych porcjach) na rumiany kolor. Należy przekręcić w trakcie smażenia, najlepsza jest szeroka szpatułka do naleśników.Gotowy placek zdejmujemy z patelni i podajemy z poszatkowaną
botwinką, plastrami
awokado i
jajkiem w koszulce (można podać z normalnym sadzonym)całość posypujemy
solą morską i świeżo zmielonym
pieprzem.